Åsle Tå, en tillbaka blick till 1600 talet

 
Förr i tiden fanns det i de flesta socknar en så kallad Tå. En tå är en allmänning, byns gemensamma markområde som ursprungligen var avsedd till att användas som vattningsplats för kreaturen. Här samlades djuren ihop innan de fördes vidare till färdrevar ut itill de gemensamma utemarkerna för bete.
 
Med tiden fick tåarna ytterligare ett användningsområde. Fattigt folk som saknade egen mark fick börja använda området och bygga egna stugor. Åsle Tå är en sådan plats där fattigt folk sökte sig till. Åsle Tå är dessutom en samlingsplats för gamla stugor och museum dit vi alla kan färdas för att beskåda hur det såg ut förr. Denna plats innehåller Sveriges största samling backstugor och de är välbevarade.

Här kan vi som lever i stressade miljöer och i storstäderna vandra runt mellan stugorna i en ålderdomlig miljö och natur. Här har hembygdsföreningen gjort ett fantastiskt arbete med att bevara och sköta om området. Byggnaderna har autentiska inomhus interiörerna. Du kan bokstavligen känna atmosfären i husen där fattigt folk levde. Därmed är Åsle Tå en unik museimiljö som levandegör arvet från en svunnet fattig-Sverige.
 
 
Här ligger kardorna på bordet vid sidan av kruset. Och blommorna är av äkta vara.
 

 
En gammal kaffekanna på verktygsbordet... var kannan trasig och behövde lagas?
 
 
Kaffekoppen på bordet, väntade de på besök eller var det en fika paus efter arbete ute på åkern?
 
 
Kvasten står fortfarande utanför dörren, redo att användas. Vill du veta mer om Åsle Tå?
 
 
 
Guidad tur erbjuds för ett lågt pris.
 
 
 
 
Vi får samtidigt inte glömma av att under 1389 utkämpades ett stort slag ute på Åsle. Striden utkämpades mellan Albrekt av Mecklenburg och Margareta Valdermarsdotter. Den 24 februari 1389 utanför Falköping i Västergötland. 1896 restes en sten för att hedra de falna trupperna inte långt från Åsle kyrka.
 
Åsle Tå har dessutom ett café där det säljs fika, våfflor, mjukglass och Smothies. Givetvis finns smörgåsar och något gott att dricka. Gå in på hemsidan för mer information.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Foto: Mikael Zetterström
Besök Åsle Tå på deras hemsida: http://www.asleta.se/se/

Kommentera här: